www.koreni.net
početna
arhiva
redakcija
kontakt
vaša pisma
linkovi
USDE
da li je baš tako
zaboravi ako možeš
između dva broja

Rušenje Republike Srpske

Ova mala hronologija događaja, sastavljena specijalno za "Korene", pokazuje ne samo kako se ubrzano sprovodi politika gašenja Republike Srpske da bi se došlo do nezvanične revizije Dejtonskog sporazuma gotovim činom, nego i kakve veze sve to ima sa Srbijom

11. jun 2004.

Vlada RS usvojila izveštaj o Srebrenici

Banjaluka — Vlada Republike Srpske je prihvatila Završni izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice.

Vlada je konstatovala da su nadležni organi Republike Srpske dali značajan doprinos u radu Komisije. Komisija Vlade RS za istraživanje događaja na području Srebrenice nije saopštila procene o mogućem broju lica sahranjenih u navedenim grobnicama, a prema procenama Haškog tribunala tada je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice.

Takođe je naglašeno da je ovo važan dan za celu BiH kao i za ostale zemlje u regionu. "Ovo smatramo prelomnim trenutkom na ovim prostorima", rekao je predsednik Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici, Milan Bogdanić.

Portparol predsednika Vlade Republike Srpske, Goran Radivojac, u izjavi za B92 kaže da se vlada prvo upoznala sa izveštajem a potom ga prihvatila: "Taj izvještaj sadrži nekoliko do sada nepoznatih detalja koji će sigurno u budućem periodu biti korisni da bi se zaista utvrdila prava istina o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Ne bih ulazio u detalje, ja mislim da će izvještaj biti dostupan javnosti."

Upitan da li u izveštaju ima kvalifikacija da je u Srebrenici izvršen genocid, Radivojac je rekao: "Ne, u izvještaju nema tih kvalifikacija. Zaključke komisije su potpisali svi članovi komisije, znači radi se o usaglašenim zaključcima. Što se tiče regiona, ovaj izvještaj će sigurno doprinijeti dugotrajnom procesu utvrđivanja istine o dešavanjima, ne samo na prostoru BiH, nego i na prostoru bivše Jugoslavije."

Predsednik Komisije za istraživanje događaja na području Srebrenice, Milan Bogdanić, potvrdio je SRNI da se Izveštaj ove komisije, koji je u petak razmatrala Vlada RS, uglavnom bazira na utvrđenim činjenicama i materijalnim dokazima koji su najvećim delom prikupljeni iz institucija i organa RS. (...)

Podsetimo na kraju da je žalbeno veće Haškog tribunala nedavno potvrdilo u presudi generalu Vojske Republike Srpske Radisavu Krstiću, da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad muslimanima. To je prva pravosnažna presuda za genocid u desetogodišnjoj istoriji Tribunala.

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun naveo je u pismu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednosti, Havijeru Solani, i generalnom sekretaru NATO-a, Jap de Hop Sheferu, da se u Izveštaju Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine ukazuje na određeni napredak u spremnosti vlasti RS da pomogne u otkrivanju istine o Srebrenici, prenosi agencija Srna. Ešdaun u pismu ukazuje na činjenicu da Izveštaj otkriva 32 lokacije masovnih grobnica, od kojih je 11 novotkrivenih i da pruža detaljne informacije o učešću vojnih i policijskih jedinica. Visoki predstavnik ističe da se u ovom Izveštaju navode naredbe za učešće policijskih jedinica iz Republike Srpske Krajine i RS, te da Izveštaj sadrži dokumente koji jasno ukazuju da je "Operacija Krivaja" bila planirana u tri faze - napad na Srebrenicu, odvajanje žena i dece i likvidacija muškaraca.

U pismu se naglašava da će biti potrebno dalje istražiti ove informacije i da ništa što je Komisija otkrila ne zamenjuje u bilo kom smislu punu saradnju sa Haškim tribunalom, koja se zahteva ukoliko BiH želi da ostvari korak napred u svojim odnosima sa evro-atlanskim institucijama. Ešdaun ističe da će konačan sud o ovom izveštaju dati Komisija za ljudska prava BiH, dok će konačni nalazi Komisije o Srebrenici biti dostavljeni Vladi RS sredinom jula.

B92

Izveštaj o Srebrenici

Banjaluka — Komisija za Srebrenicu otkrila je 32 masovne grobnice za koje se veruje da kriju tela više hiljada Bošnjaka.

U Izveštaju Komisije, koji je u posedu agencije FoNet, stoji da je u istrazi utvrđeno da je 28 sekundarnih grobnica (izmeštena tela), dok su četiri primarne (osnovne). Komisija ocenjuje da su likvidacije izvedene "na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog prava, kao i da je izvršilac, između ostalog, prikrivao zločin izmeštanjem tela".

Kad je reč o pravnom karakteru događaja u srebreničkoj enklavi u kritičnom periodu, Komisija se ogradila od davanja pravnih kvalifikacija tih dešavanja, ali je u obzir uzela hašku presudu generalu Vojske RS Radislavu Krstiću koja ga optužuje za genocid.

FoNet

23. jun 2004.

Čavić: Počinjeni zločini u Srebrenici

Banjaluka — Dragan Čavić je izjavio da Izveštaj komisije za događaje u Srebrenici nedvosmisleno konstatuje da je počinjen zločin.

Predsednik RS Dragan Čavić rekao je u utorak uveče da Izveštaj komisije za događaje u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine, potvrđuje da je na području Srebrenice počinjen zločin i da za počinioce tog zločina nema opravdanja. Čavić je naglasio da su devet dana u kojima se odigrala srebrenička tragedija crna stranica istorije srpskog naroda.

"Učesnici ovog zločina ne mogu se opravdati nikom i ni sa čim. Onaj ko je činio ovakav zločin, i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu, činio je zločin i prema vlastitom narodu. Onaj koji se možda pozvao na Boga čineći zločin, očekujući od Svevišnjeg blagoslov, činio je zločin protiv Boga u koga vjeruje. Onaj ko je činio ovakav zločin zbog osvete, osvetio se vlastitom narodu", rekao je Čavić, obraćajući se javnosti RS posredstvom Radio televizije RS.

FoNet

Čavićeva izjava istorijski momenat

Sarajevo — Pedi Ešdaun ocenio je "potencijalnim istorijskim momentom" izjavu predsednika RS Dragana Čavića.

"Izjava Čavića u vezi sa dešavanjima u Srebrenici potencijalno je istorijski momenat: momenat kada se Srbi u BiH suočavaju sa zločinom koji je počinjen u njihovo ime", rekao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ešdaun je dodao da je to i momenat kada Srbi "priznaju da ljudi koji su počinili ova zla dela nisu narodni heroji, nego najgora vrsta kriminalaca koji su osramotili srpski narod, pa da se zbog toga što su učinili moraju suočiti sa pravdom u Hagu."

FoNet

Artman: Očekujemo hapšenje Karadžića

Hag — Florans Artman izjavila je da očekuje hapšenje bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Portparol Tužilaštva Haškog suda rekla je da bi trebalo sačekati 29. jun, datum koji je glavni tužilac tribunala Karla del Ponte najavila kao rok za Karadžićevo hapšenje. "Treba biti strpljiv i sačekati 29. jun", izjavila je Florans Artman i dodala "da to nije stvar optimizma, već će se dogoditi ono što će se dogoditi".

Florans Artman je najavila odlazak Karle del Ponte u Njujork, da bi se 29. juna obratila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

FoNet

Meron: Uhapsiti zločince

Srebrenica — Meron poziva vlasti BiH i posebno RS na saradnju sa Haškim tribunalom kako bi se počinioci zločina uhapsili i priveli sudu.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, koji je doputovao u nenajavljenu posetu BIH, posetio je Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice i pozvao vlasti te zemlje, posebno Republike Srpske, na bezuslovnu saradnju sa Haškim tribunalom kako bi počinioci ratnih zločina bili uhapšeni i privedeni sudu.

Merona je u Potočarima dočekao predsednik Izvršnog odbora Fondacije "Srebrenica-Potočari", Beriz Belkić: "Vrlo je jasno i precizno rekao kako on razumije i doživljava šta se ovdje desilo. Apsolutno je tvrdio da se ovdje desio genocid i da je on ponosan što je Haški tribunal vratio nadu u konvenciju o sprečavanju, kažnjavanju genocida presudom Krstiću koja je postala pravosnažna."

Predsednik Haškog tribunala takođe je izrazio nadu da će Radovan Karadžić, Ratko Mladić, ali i Ante Gotovina, biti isporučeni Tribunalu do 2008. godine kada je planirano okončanje prvostepenih postupaka pred sudom, izveštava za B92, Mirsad Bajtarević.

B92

24. jun 2004.

Srbija mora da preda Karadžića

Vašington — Robert Hanter tvrdi da SCG mora da preda Karadžića i Mladića pravdi kao uslov za ulazak u Partnerstvo za mir.

Robert Hanter, američki ambasador pri EU i NATO-u tokom sukoba na Balkanu, a sada viši saradnik korporacije Ren, istraživačkog centra koji sarađuje sa američkim ministarstvom odbrane, rekao je za Glas Amerike da "svakako očekuje da Srbija bude uključena u Partnerstvo za mir", ali ne dok se ne ispune ti uslovi.

"Dvojica istinski teških prestupnika, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvek su u bekstvu i to najverovatnije u Srbiji ili bar sa znanjem nekih u Srbiji. Ako budu sarađivali sa NATO-om i budu priveli te najteže prestupnike pravdi, zadovoljiće i poslednji uslov za ulazak u Partnerstvo za mir. Dok se to ne dogodi, Srbija nema mnogo šanse", rekao je Hanter.

Beta

Burne reakcije na Čavićevu izjavu

Sarajevo — Izjava predsednika RS Dragana Čavića o Srebrenici izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercegovini.

"Izjava Čavića u vezi sa dešavanjima u Srebrenici potencijalno je istorijski momenat: momenat kada se Srbi u BiH suočavaju sa zločinom koji je počinjen u njihovo ime", rekao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun.

Saopšteno je takođe da OHR nije vršio pritisak da se predsednik RS obrati javnosti.

Šef misije OEBS-a, Robert Bikroft, čin Dragana Čavića smatra izuzetno hrabrim, a slično je izjavio i direktor Evropske komisije za spoljne odnose Rajhard Pribe rekavši da EU traži lidere koji znaju šta treba uraditi kako bi BiH što pre pristupila punopravnom članstvu, javlja dopisnik B92, Mirsad Bajtarević.

Čavićevo obraćanje pozdravile su i podržale vladajuće partije u Republici Srpskoj, dok lider opozicije Milorad Dodik smatra da je to pokazatelj tragičnosti politike SDS-a koja se želi amnestirati, jer je bila akter ili politički stoji iza onoga što se desilo u Srebrenici. SDA misli da je Čavić izjavio onoliko koliko je srpska javnost bila spremna da prihvati.

B92

Karemans svedočio o Srebrenici

Hag — Srebrenicu nije bilo moguće potpuno demilitarizovati, iako je to bila jedna od najvažnijih odredbi sporazuma o primirju.

Ovo je izjavio pred Haškim tribunalom Ton Karemans, komandant holandskog bataljona Unprofora u vreme napada srpskih snaga na enklavu u leto 1995. Na zahtev odbrane, pukovnik Karemans iskaz daje na suđenju tadašnjem oficiru Vojske Republike Srpske Vidoju Blagojeviću, optuženom za saučesništvo u genocidu u Srebrenici.

Karemans je kazao da je u vreme kada je stigao u grad, početkom 1995, razoružanje muslimanskih snaga bilo delimično sprovedeno, iako je to bila jedna od odredbi sporazuma o primirju postignutog dve godine ranije kada je Srebrenica proglašena i za zaštićenu enklavu UN. Svedok je potvrdio da je vatra otvarana i na Srebrenicu sa okolnih srpskih položaja, ali i iz samog grada.

"Ljudi se nisu pridržavali sporazuma o demilitarizaciji. Zbog geografskog položaja nije bilo moguće potpuno razoružati stanovništvo, jer se oružje moglo sakrivati na mnogo načina", rekao je Karemans. Karemans je, međutim, predočio da su se za vreme njegovog boravka u Srebrenici po gradu kretale "dve velike naoružane grupe" Muslimana.

B92

25. jun 2004.

Inspekcija SFOR-a u SDS-u

Beograd — Vojnici SFOR-a obavili su nenajavljenu inspekciju hotela Panorama na Palama i prostorija Srpske demokratske stranke.

Portparol SFOR-a Marko Houp izjavio je agenciji Srna da inspekcija nije bila povezana sa političkim aktivnostima SDS-a, ali nije želeo da precizira šta je SFOR tražio tokom ove akcije. Houp je pohvalio kooperativnost zaposlenih u oba objekta i rekao da SFOR ovakve akcije izvodi u skladu sa svojim mandatom.

Dušan Stojčić, portparol SDS-a, osudio je u izjavi za B92 akciju SFOR-a, ocenivši je kao "šamar demokratiji", čak za uslove kakvi vladaju u specifičnoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina: "Nemam konkretnije informacije o tome šta su tamo tražili snage SFOR-a niti šta su eventualno našle, šta su odnijeli itd. Međutim, činjenica da se upada na takav jedan način u prostorije stranke u trenutku kada smo već otpočeli sa predizbornom kampanjom, sigurno se može i mora shvatiti kao određena vrsta najogoljenijeg, brutalnog, fizičkog pritiska na našu stranku."

Podsećamo da je u aprilu visoki predstavnik Evropske unije Pedi Ešdaun zabranio finansiranje SDS-a iz budžeta Republike Srpske, pod optužbom da SDS pomaže i finansira optužene za ratne zločine. Stojčić ne isključuje mogućnost da je ova akcija SFOR-a najava daljih pritisaka na SDS: "Ko tako razmišlja, ne misli dobro ovoj zemlji i neće proći bez posljedica bilo kakva radikalna mjera prema SDS-u. Nemamo načina da se suprostavimo izuzev toga da ćemo na organima stranke pažljivo razmotriti šta se tamo zaista desilo i vidjeti šta možemo uraditi i koji potez možemo povući."

B92

Susret pravnih zastupnika BiH i SCG

Beograd — Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu završen je razgovor pravnih zastupnika SCG i BiH sa predsednikom tog suda.

Razgovor je obavljen kako bi se strane u postupku, koji se vodi po tužbi Bosne protiv bivše Savezne Republike Jugoslavije za agresiju i genocid, izjasnile o nastavku procesa.

Pravni tim SCG ponovio je predlog da ovaj spor treba rešavati u skladu sa politikom Beograda o stvaranju mirne i perspektivne klime u regionu i razvijanju dobrosusedskih odnosa.

Uoči razgovora, zastupnici Bosne najavili su nastavak suđenja za jesen i ponovili da odbacuju sve predloge Beograda da spor bude rešen van suda, dogovorom dve države. Datum nastavka procesa biće naknadno određen.

Dan uoči ovog sastanka, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine i lider bošnjačke Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić uputio je pismo udruženju Majke Srebrenice i Žepe, u kome navodi da tužba protiv SRJ za agresiju i genocid neće biti povučena niti će se ovo pitanje rešiti vansudskom nagodbom, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Mirsad Bajtarević.

Tihić tvrdi da je tužba legitimna i neosporna i da ju je Predsedništvo BiH potvrdilo u dva navrata, 1998. i 1999. godine. Ovo je ujedno bio i odgovor na pismo koje su početkom sednice najviši predstavnici vlasti Republike Srpske uputili visokom predstavniku, tražeći od njega da doprinese rešavanju pitanja tužbe. Oni smatraju da je tužba protiv SCG nelegitimna i da može pogoršati odnose dveju zemalja. Iz ureda visokog prestavnika je usledio odgovor da to nije stvar međunarodne zajednice, već vlasti BiH i SCG. Kako je izjavio pravni zastupnik BiH, Sahib Softić, na današnjem sastanku sa glavnim sudijom, trebalo bi da se odredi termin održavanja rasprave. Usmena rasprava koja bi se mogla održati u oktobru ili novembru, predstavlja završni deo postupka koji je BiH pokrenula 1993. godine, tužeći Jugoslaviju za genocid. Agenti BiH i SCG bi takođe trebalo da dogovore broj svedoka i način izvođenja dokaza.

B92

26. jun 2004.

Traže se optuženi za ratne zločine

Srpsko Sarajevo, Sarajevo — Policija u Čelebićima, kod Srbinja, izvršila je u subotu ujutru, u 5 i 30, pretres i pregled kuće Sava Todovića.

Policija je konstatovala da je kuća odavno napuštena i da u njoj niko nije boravio, a Centar javne bezbednosti Srpsko Sarajevo potvrdio je da je cilj akcije bio hapšenje optuženog za ratne zločine Save Todovića, koji se nalazi na javnoj optužnici Haškog tribunala.

U detaljnom pretresu kuće i pratećih objekata nisu pronađeni dokumenti ni predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu sa krivičnim delima ratnog zločina, saopštio je CJB Srpsko Sarajevo. Dodaje se da je akcija prošla bez incidenata i da se nastavlja preduzimanje operativnih mera i radnji na prikupljanju informacija u vezi sa optuženima za ratne zločine.

SRNA

Strategija "rastućih sankcija"

Sarajevo — Sredinom sledeće nedelje biće objavljen spisak oko 20 osoba koje će biti smenjene u RS zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom.

Izvor blizak NATO-u izjavio je za "Dnevni avaz" u subotu da se međunarodna zajednica odlučila za strategiju takozvanih "rastućih sankcija" koje bi trebalo da dovedu do toga da se u najskorije vreme ukloni ključna prepreka na putu BiH prema NATO-u i Evropskoj uniji, a to je hapšenje Radovana Karadžića i još nekoliko osoba sa haške liste.

"Za očekivati je da SFOR dobije konačno tačnu informaciju o tome gde se nalazi Karadžić", rekao je izvor blizak NATO-u.

Beta/Dnevni Avaz

Akcija prikupljanja nelegalnog oružja

Bijeljina — U akciji prikupljanja nelegalnog oružja, u proteklih desetak dana, sakupljeno je 215 ručnih bombi i tromblona.

U saopštenju SFOR-a navodi se da su građani Bijeljine dobrovoljno predali 138 pušaka i pištolja, jednu protivtenkovsku minu, dve protivpešadijske mine, tri kilograma eksploziva, oko 20.000 komada municije raznog kalibra i 60 detonatora.

U zajedničkoj akciji prikupljanja nelegalnog oružja od stanovništva, po principu "od vrata do vrata", zajednički učestvuju pripadnici SFOR-a i lokalne policije.

Akcija "Žetva" na području bijeljinske opštine počela je 15. juna, a završava se 4. jula.

Beta

28. jun 2004.

Varadi: nikad zvanično o visini odštete

Novi Sad — Tibor Varadi tvrdi da BiH pred MSP-om nikad nije dostavila zvaničan zahtev za visinu ratne odštete koju traži od SCG.

"Agenti BiH u štampi su više puta najavljivali izuzetno visoke sume, čak dve ili tri stotine milijardi dolara, ali takav zahtev još nije stavljen u susdki proces", rekao je šef pravnog tima Srbije i Crne Gore pred međunarodnim sudom pravde u Hagu za novosadski "Građanski list" u ponedeljak.

SRNA

Oslobođena konjička grupa

Mostar — Sudsko veće Kantonalnog suda u Mostaru izreklo je danas oslobađajuću presudu sedmorici Bošnjaka iz "Konjičke grupe".

Njih je optužnica teretila za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Konjicu u maju 1992. godine. Predsednik Sudskog veća Slavko Pavlović rekao je da tužilaštvo u ovom postupku nije ponudilo nijedan dokaz da su oni počinili ratni zločin.

Oslobođeni su Miralem Salihović, Muharem Hujdur, Sadet Sarajlić, Safet Sarajlić, Senad Begluk, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska. Tužiteljka Vesna Pranjić izjavila je da su oni kao pripadnici Armije BiH počinili zločin i najavila da će žalbu na oslobađajuću presudu podneti Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Beta

NATO odlučio da okonča misiju u BiH

Istanbul — Lideri NATO odlučili su da Alijansa do kraja godine okonča misiju u BiH.

Lideri NATO saopštili su da su se "složili da okončaju uspešnu operaciju u BiH i pozdravili spremnost Evropske unije da u zemlji razmesti novu i jasno definisanu misiju uz mandat UN", javljaju agencije.

NATO, koji je započeo misiju u BiH pre devet godina, i dalje će biti prisutan u toj zemlji kako bi pomogao da zemlja sprovodi reforme odbrane, bori se protiv terorizma i nastavi potragu za ratnim zločincima.

B92/Beta

29. jun 2004.

Del Ponte: SCG utočište za begunce

Njujork — Karla Del Ponte pozvala je u utorak Savet bezbednosti UN da preduzme mere protiv SCG zbog nesaradnje sa sudom u Hagu.

Ona je kazala da je SCG "utočište" za optužene, uključujući i generala Ratka Mladića. "Od decembra, vlasti SCG nisu pružile skoro nikakvu saradnju, a ta zemlja je postala utočište za begunce. Najmanje 15 optuženih koji su još na slobodi, uključujući i Ratka Mladića, provode najviše vremena tamo", naglasila je glavni tužilac Haškog tribunala u redovnom obraćanju Savetu bezbednosti.

Ona je predočila da su, po informacijama koje je nedavno dobila, "begunci za koje se verovalo da im je prebivalište u Republici Srpskoj prebacili preko granice" sa SCG. "Ja trenutno oklevam čak i da prosledim vlastima Srbije bilo kakvu informaciju o beguncima, zato što su mi prošli put kada sam im dala preciznu informaciju o beguncu visokog ranga optuženom za genocid u Srebrenici vlasti Srbije odgovorile da zbog političkih okolnosti nije poželjno uhapsiti ga. Obaveštena sam da je on od tada nestao", rekla je Del Ponteova.

Ona je pozvala Savet bezbednosti da preduzme mere da se okonča "obrazac nesaradnje" SCG sa sudom u Hagu. "Ako se dozvoli da se ova situacija produži, to će ugroziti strategiju okončanja rada Tribunala, kao i njegovo nasleđe", zaključila je Del Ponte.

Beta

Ljajić: Poboljšanje saradnje sa Hagom

Beograd — Rasim Ljajić najavljuje skora nova izručenja Haškom tribunalu.

Savet bezbednosti UN raspravljaće u utorak o izveštajima predsednika Haškog tribunala Teodora Merona i glavne tužiteljke Karle del Ponte o stepenu saradnje bivših jugoslovenskih republika. Kako je ranije najavljivano iz Tribunala, oni će Savetu predočiti da je SCG praktično prekinula saradnju sa tim sudom posle parlamentarnih izbora u decembru.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, Rasim Ljajić, za B92 kaže da će iz Sveta bezbednosti Beogradu u utorak verovatno biti upućeno upozorenje, posle čega će se očekivati konkretni potezi.

Rasim Ljajić nije mogao da kaže kada bi prvi optuženi mogli da budu isporučeni u Hag, ali je rekao: "Ono što je sigurno je da postoji apsolutna saglasnost svih glavnih političkih aktera u zemlji, posebno iz redova demokratskog bloka, da je neophodno da nastavimo saradnju i da uklonimo glavnu prepreku koja stoji ovoj zemlji na putu ka evropskim integracijama. Glavni razlog što zemlja neće biti primljena u Partnerstvo za mir na Istambulskom samitu jeste upravo problem koji imamo sa Haškim tribunalom, i mi, naprosto, tu prepreku moramo na ovaj način da uklonimo".

B92

Dnevni Avaz: Boris Tadić ličnost dana

Sarajevo — Vest o pobedi Borisa Tadića na predsedničkim izborima ocenjena je u BiH izuzetno pozitivno.

Sarajevski "Dnevni avaz" Tadića je izabrao za ličnost dana, posebno naglašavajući da je novi predsednik Srbije rođeni Sarajlija. O izboru Borisa Tadića za predsednika Srbije u utorak pišu svi sarajevski štampani mediji.

Političari iz BiH smatraju da je izborom Tadića u Srbiji preovladao razum, a ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić ocenjuje da su rezultati izbora u Srbiji bili očekivani. Potpredsednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić izjavio je da pobeda Tadića predstavlja ohrabrenje za buduće procese stabilizacije u regionu. "Smatram da se u regionalnom pogledu, a pogotovo za Srbiju, izbor Tadića može tumačiti najboljom vešću koju je Srbija imala proteklih godina", izjavio je Tokić za "Dnevni avaz".

Predsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik veruje da Tadićeva pobeda za budućnost Srbije znači stabilizaciju i evropski put.

Beta

30. jun 2004.

Ešdaun smenio Kalinića i Ðerića

Banjaluka — Dragan Kalinić potvrdio je da ga je sa funkcije predsednika Narodne skupštine RS u sredu smenio Pedi Ešdaun.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun, smenio je predsednika skupštine RS i predsednika SDS-a, Dragana Kalinića, i ministra policije RS, Zorana Ðerića, kao i još 57 osoba, u okviru mera koje bi trebalo da doprinesu što bržem pristupanju BIH - NATO programu Partnerstvo za mir.

Smenjeni predsednik skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić, tvrdi da je hipoteza u izveštaju međunarodnog revizora da SDS finansira optužene za ratne zločine izneta bez i jednog valjanog dokaza: "Smijenjen sam i zbog toga što SDS nije omogućio hapšenje Radovana Karadžića. Takva vrsta obaveze koja se traži od jedne partije, a SDS je već godinama samo segment sadašnje izvršne vlasti, bez primjera je u političkoj i pravnoj praksi. Ali, eto, i to je ovdje ispostavljeno kao zadatak meni i SDS-u. Ono što sam mogao na tom planu, učinio sam kroz zakonodavnu djelatnost i proklamovanje političke volje u RS da njeni organi i institucije ispune svoje međunarodne obaveze." Kalinić je zaključio da su mnogi nemoćni pred činjenicom da Karadžića čuvaju bog i andjeli i to je, kako je rekao, jedina istina.

S druge strane, smenjeni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Ðerić, smatra da je iskorak koji je MUP napravio na planu primjene Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom veliki napredak u odnosu na sve što je do sada učinjeno. U obrazloženju odluke visokog predstavnika je, međutim, navedeno da je smenjen zbog "funkcionalne odgovornosti."

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, izjavio je da je nakon objavljivanja revizorskog izveštaja očekivao neke smene, ali ne tolikog broja ljudi. On nije konkretno odgovorio da li će se srpski predstavnici povući iz organa vlasti na državnom nivou, navodeći samo da institucije RS moraju biti sačuvane. "Ja sam formirao tim stručnjaka koji će analizirati mnoge scenarije, moguće scenarije i dalekosežnost ovih odluka kako bi na najbolji način dao odgovor na njih, kako bi ih očuvao i vladina politika će biti takva da očuva institucije i obezbjedi potpuno stabilno stanje i pored veoma, da kažem, opsežnih odluka Visokog predstavnika", rekao je Mikerević.

Vlada RS prihvatila je na vanrednoj sednici odluke Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna o smenjivanju ministara unutrašnjih poslova i privrede i energetike Zorana Ðerića i Milana Bogićevića. Ovo je novinarima preneo potpredsednik Vlade RS Omer Branković, koji nije, međutim, želeo da iznese detalje o vanrednom vladinom zasedanju.

B92

Reakcije na smene u RS

Sarajevo — Stranke iz Federacije BiH uglavnom pozdravljaju poslednje poteze Pedija Ešdauna.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je ocenio da je smena Dragana Kalinića i ostalih funkcionera "samo polovično rešenje", navodeći da je visoki predstavnik trebalo da ukine Srpsku demokratsku stranku.

Predsednik Predsedništva Stranke za BiH Safet Halilović, naglašava da je smena funkcionera SDS i institucija RS sasvim legitimna, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Mirsad Bajtarević.

Osnivač stranke za BiH, Haris Silajdžić smatra da ova odluka ne dotiče suštinu problema, koji se ogleda u unutrašnjem uređenju zemlje, nastalom kao posledica agresije i genocida. Lider Socijaldemokratske partije, Zlatko Lagumdžija takođe smatra da ovo neće bitnije uticati na stanje u državi.

Šef kluba poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS, Tarik Sadović, smene smatra očekivanima, i kaže da jesu rezultat izbegavanja najodgovornijih političkih predstavnika RS da se suoče sa teškim ratnim nasleđem. Predsednik SDA, Sulejman Tihić, kaže da će ovo doprineti brzom sprovođenju reformi u BiH.

Nova hrvatska inicijativa gleda na ove smene kao na kozmetički potez. Za opozicione stranke, smena funkcionera SDS-a, je pokazatelj da reformska orijentacija nacionalnih stranaka, za međunarodnu zajednicu prestavlja promašenu investiciju. Interesantno je da niko ne spominje Radovana Karadžića, zbog kojeg je danas i predstavljen novi paket mera Ureda Visokog predstavnika.

Inače, SAD su pružile snažnu podršku odluci Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da smeni oko 60 zvaničnika RS, zbog nesaradnje tog entiteta s Haškim tribunalom i neizričuvanja optuženih za ratne zločine. Zamenik portparola Stejt departmenta Adam Ereli naveo je da su "ti zvaničnici i ta politička stranka sprečili BiH da ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma i obavezu pune saradnje sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

B92

Čavić: Ešdaunova odluka nečuvena

Banjaluka — Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je današnja odluka Ešdauna "drakonska, neviđena i nečuvena u savremenom demokratskom svetu".

"Ova odluka je slom demokratije i ulogu međunarodne zajednice u BiH iz statusa privremenog partnera pretvara u status apsolutnog vladara", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci. On je ocenio da te sankcije "predstavljaju direktno kršenje građanskih i ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama koje je BiH ratifikovala kao članica Saveta Evrope".

"Logično je da najviše pogođene stranke, a pre svega SDS, postavi sebi pitanje - ima li smisla i dalje biti krivac i pored sveg činjenja za dobro svih. Ali postavlja se i pitanje - jesu li ovi potezi realizacija želja dela bošnjačkih stranaka i lidera, posebno i naglašeno lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića", kazao je Čavić.

Beta

Proširena evropska "crna lista"

Brisel — Evropska "crna lista" proširena je u sredu sa još 13 imena.

Savet EU usvojio je odluku o proširenju mera dogovorenih 2003. godine u Zajedničkom stavu za podršku Međunarodnom tribunalu u Hagu, ali imena osoba koje su stavljene na "crnu listu" nisu objavljena. Mere podrazumevaju zabranu putovanja ili prolaska kroz zemlje EU za osobe sa "crne liste".

Na ovoj listi, na kojoj su imena osoba koje pomažu optuženima za ratne zločine ili na drugi način opstruišu rad Haškog tribunala, do sada nalazilo 27 imena. U odluci koja je danas objavljena, ističe se da je time dopunjena mera zabrane izdavanja viza mahom državljanima BiH, usvojena u aprilu 2003. i proširena u martu ove godine, a koja je prethodno već obuhvatila Ljiljanu-Zelen Karadžić, Aleksandra Karadžića, Luković Milorada Ulemeka i još jedanaest lica. Trinaest novih imena na spisku ove zabrane su Bagić Željko, Cesić Ljubo, Dilber Željko, Keserović Dragomir, Kijač Dragan, Maksan Ante, Ninković Milan, Ostojić Velibor, Petrač Hrvoje, Puhalo Branislav, Šarović Mirko, Spajić Ratomir i Zogović Milan.

SRNA / Beta

Pojačana kontrola na prelazima

Zvornik — Američki i portuglaski vojnici SFOR nastavili su i sredu kontrolu svih graničnih prelaza između BiH i Srbije na Drini.

Komandir jedinice na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, narednik Trejsi Kolard rekla je novinarima da je reč o uobičajenoj akciji na pronalaženju skrivenog naoružanja. Pored kontrole automobilskih prtljažnika, vojnici SFOR-a, u saradnji sa pripadnicima državne granične službe BiH, pregledaju i dokumenta pešaka koji granicu prelaze na obližnjem starom pešackom mostu.

Upitana da li je akcija vezana za hvatanje haških optuženika, Kolardova je kratko odgovorila da "sa tim nije upoznata". Ona nije mogla da precizira dokle će akcija trajati.

Beta

Del Ponte: Hapšenje Karadžića u sredu?

Njujork — Karla del Ponte izjavila je da već u sredu očekuje hapšenje Radovana Karadžića.

Posle sednice Saveta bezbednosti UN, glavni tužilac Haškog tribunala rekla je da hapšenje Karadžića očekuje do kraja juna, a na upadicu novinara da je to već sada, ona je odgovorila: "Da, već danas, jer neko veoma ozbiljno traga za njim".

Del Ponte je zatražila pred Savetom bezbednosti efikasniju potragu međunarodnih snaga u BiH za optuženima za ratne zločine koji su još na slobodi.

FoNet

1. jul 2004.

SFOR pretražuje vojne objekte

Sarajevo — Vojnici SFOR-a od četvrtka rano ujutro pretražuju vojne objekte u Han Pijesku, na Romaniji, blizu Sarajeva.

SFOR ne dozvoljava prilaz selu Crna Rijeka, gde je tokom rata u BiH bilo sedište generala Ratka Mladića. "Pretražujemo određeni objekat kako bi stvorili bezbedno okruženje, a u okviru mandata međunarodnih snaga", izjavio je portparol SFOR-a Mark Houp. Mada su sve zvanične informacije šture i obavijene tajnovitošću, akcija na području Han Pijeska, najverovatnije je usmerena na kontrolu vojnog objekta Koljak. Radi se o podzemnom objektu, koji je, kao ostavština JNA, pripao Vojsci Republike Srpske. Ovaj je objekat izgrađen za potrebe boravka u slučaju upotrebe hemijskog i biološkog oružja i, kao takav, u mogućnosti je pružiti dugotrajnu zaštitu. (...)

Portparol SFOR-a Mark Houp potvrdio je Srni u četvrtak kasno uveče da pripadnici SFOR-a ostaju do daljnjeg na ovom prostru. "Akcija i dalje traje", rekao je Houp, koji nije mogao da da više podataka o ovoj akciji.

B92

Ešdaun o smeni 60 funkcionera RS

Banjaluka — Visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun je izjavio da njegova odluka o smeni 59 funkcionera "nije udar na Republiku Srpsku niti na jedan narod".

On je tu odluku, u intervjuu koji objavljuju banjalučke Nezavisne novine, ocenio kao "kažnjavanje malog broja korumpiranih političara kojima je sloboda Radovana Karadžića važnija od budućnosti zemlje". "Ovom odlukom želeo sam da dam priliku da u RS počnu delovati nove progresivne snage, ali i priliku da se SDS reformiše", rekao je Ešdaun i najavio da će, ako političari ne iskoriste ovu šansu, izreći mnogo radikalnije sankcije. "Sada sam im dao priliku da iskorene korov u RS i ovoj zemlji pruže priliku da se približi Evropi i NATO. Šta će se sledeće desiti, odlučuju političari u RS, a ne ja", rekao je on.

B92/FoNet

Korupcija u SDS-u

Sarajevo — Međunarodna finansijska revizija otkrila je zloupotrebe, korupciju i utaju poreza unutar Srpske demokratske stranke.

To je u četvrtak saopštila kancelarija Visokog predstavnika u BiH, Pedija Ešdauna. "Ova revizija otkriva detalje zloupotrebe, korupcije i utaje poreza na svim nivoima stranke SDS. Uočeno je potpuno, čak nezakonito nepostojanje odgovarajuće kontrole čija bi svrha bila da osigura poštivanje zakona i da spreči protok finansijskih sredstava do kriminalnih mreža i mreža ratnih zločinaca te struktura koje im pružaju pomoć", rekao je Ešdaun.

"Veze ove stranke sa kriminalnim aktivnostima i ratnim zločincima se moraju zauvek raskinuti, a novo rukovodstvo mora otpočeti zadatak sređivanja stanja u stranci koju prožima korupcija i koja je zbog toga korumpirala institucije RS. U skladu sa odlukama koje sam juče doneo, sada imaju priliku da to urade. Nadam se da će iskoristiti tu priliku", istakao je Ešdaun.

FoNet

2. jul 2004.

Nema hrabrosti za hapšenje Mladića

Beograd — U Srbiji ne postoji dovoljno hrabrosti za hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića.

To otežava i problem odnosa između civilnih vlasti i vojske, rekao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Volfgang Petrič. "Mislim da Mladić još uvek ima veze u aktivnoj vojsci. To mu omogućava da izbegava izručenje Tribunalu, dakle zaštita koju srpska vojska pruža bivšem kolegi", rekao je on je za radio Slobodna Evropa.

Beta

Akcija okončana, rezultati nepoznati

Sarajevo — Velika akcija na Han Pijesku završena je u petak u 6.30 časova, izjavio je portparol SFOR-a snaga Mark Houp.

"Zadovoljni smo tokom i rezultatima akcije kao i izuzetnom saradnjom i kooperativnošću pripadnika MUP RS", rekao je Houp, ne precizirajući o kakvim se rezulatima radi. Tokom dvadesetšestočasovne akcije na širem području planine Romanije iznad Sarajeva, gde je tokom rata sa Glavnim štabom Vojske Republike Srpske boravio general Ratko Mladić, upotrebljene su velike snage SFOR-a u ljudstvu i opremi.

Portparol SFOR-a, potpukovnik Patrik Klark, izjavio je da tokom jučerašnje akcije multinacionalnih snaga na širem području Han Pijeska nije bilo privođenja bilo kakvih lica.

SRNA

nazad na naslovnu vrh strane  
početna | arhiva | redakcija | kontakt | vaša pisma | linkovi | između dva broja