www.koreni.net
početna
arhiva
redakcija
kontakt
vaša pisma
linkovi
USDE
da li je baš tako
zaboravi ako možeš
između dva broja

DOKUMENTI

Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 26. marta Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se Vlada Republike Srbije obavezuje na to da izradi program za rešavanje problema u pokrajini. Na petoj sednici prvog redovnog skupštinskog zasedanja, za Predlog rezolucije, čiji su tekst usaglasili šefovi svih poslaničkih grupa, glasalo je 220 poslanika, dok je jedan poslanik bio uzdržan. Prenosimo tekst rezolucije:

Dosledno Deklaraciji o Kosovu i Metohiji Narodne skupštine Republike Srbije od 27. avgusta 2003. godine i obaveze Republike Srbije da kao država članica državne zajednice Srbija i Crna Gora daje puni doprinos doslednom sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 10. juna 1999. godine, Vojno-tehničkog sporazuma o Kosovu i Metohiji od 9. juna 1999. godine i Zajedničkog dokumenta o saradnji SR Jugoslavije i UNMIK-a od 5. novembra 2001. godine, na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije i člana 130. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 32/02 - prečišćeni tekst, 57/03, 12/04 i 29/04), Narodna skupština Republike Srbije, na Petoj sednici Prvog redovnog zasedanja u 2004. godini, održanoj 26. marta 2004. godine, donela je


R E Z O L U C I J U

NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE O KOSOVU I METOHIJI

I

Srbi na Kosovu i Metohiji i njihova imovina, srpske svetinje u Pokrajini, cela Srbija i državna zajednica Srbija i Crna Gora, još jednom su izloženi masovnom i organizovanom nasilju albanskih separatista i terorista.

Polazeći od neophodnosti da se srpski narod, svi građani i državne institucije angažuju na odbrani najviših nacionalnih i državnih interesa, Narodna skupština Republike Srbije, kao najviše predstavničko telo građana Srbije, donosi sledeće stavove i zahteve:

1) Pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta ove godine predstavlja posledicu nespremnosti UNMIK-a i KFOR-a da izvrše svoje obaveze prema Rezoluciji 1244 SB UN. Ovo je direktan rezultat prenosa nadležnosti sa međunarodne administracije na privremene organe Kosova.

2) Albansko stanovništvo, i posle dolaska civilne i vojne misije juna 1999. godine u Pokrajinu, ponašalo se neprijateljski prema srpskom življu, o čemu svedoči ogroman broj ubistava, paljevina, kao i neprekidne pretnje usmerene na nasilno proterivanje iz Pokrajine. Stoga je izvesno da događaji od 17. do 19. marta ne predstavljaju iznenađenje, pa je i odgovornost međunarodnih mirovnih i bezbednosnih snaga tim veća.

3) Uporedo sa povećanjem i boljom organizovanošću međunarodnih snaga bezbednosti, tražimo od međunarodne zajednice da odlučno sprovede istragu o učinjenim zločinima i kazni učinioce organizovanog nasilja. Tražimo, takođe, da se odmah obnove kuće, crkve i manastiri, kako bi se u njih vratio život i albanskim teroristima jasno pokazala uzaludnost njihovog plana.

4) Poslednje organizovano masovno nasilje Albanaca nad Srbima kojim je izvršeno etničko čišćenje i ugrožena stabilnost čitavog regiona nedvosmisleno upućuje na zaključak da je neophodno preispitati i promeniti celokupnu politiku UN u Pokrajini.

5) Pri tome se moraju poštovati načela međunarodnog prava, pre svega načelo o nepovredivosti granica, kao i Rezolucija 1244 SB UN.

6) Obavezuje se Vlada Republike Srbije da pripremi predlog za političko rešenje sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji. Taj predlog obavezno mora da počiva na sledećim stavovima:

a) Kosovo i Metohija neotuđivi je deo Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora.

b) Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju nove institucionalne garancije svog položaja i bolju zaštitu svojih prava.

v) Srbija mora da osigura opstanak, bezbednost i povratak kosmetskih Srba.

7) Naša država dužna je i po svojim zakonima i po međunarodnim konvencijama da štiti kulturno-istorijske spomenike i verske objekte u Pokrajini. Paljenje srpskih crkava i manastira u poslednjem talasu nasilja ponovo je pokazalo težnju albanskih terorista i separatista za promenu istorijsko-kulturne slike Kosova i Metohije. Neophodno je stoga uz predlog za političko rešenje formulisati efikasne načine zaštite od kojih su neki sadržani i u Rezoluciji 1244 SB UN.

II

Ovu Rezoluciju upućujemo našim građanima, nadležnim institucijama i čitavoj međunarodnoj zajednici od koje očekujemo razumevanje i odgovor koji zahteva međunarodna borba protiv terorizma.

RS broj 26

U Beogradu, 26. marta 2004. godine

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNIK
Predrag Marković

nazad na naslovnu vrh strane  
početna | arhiva | redakcija | kontakt | vaša pisma | linkovi | između dva broja