www.koreni.net
početna
arhiva
redakcija
kontakt
vaša pisma
linkovi
USDE
da li je baš tako
zaboravi ako možeš
između dva broja

Moric Huncinger

Moćni čovek iz senke

Piše: Mira Beham

Nemački ministar odbrane Rudolf Šarping dobio je najnemilosrdniji otkaz u istoriji Savezne Republike Nemačke. Kancelaru Šrederu je bilo dovoljno tačno 32 sekunde da suvo saopšti javnosti demisiju svog partijskog druga. Nije ni trebalo više da kaže, tada, u julu 2002. godine, skandal je bio već javan. Znalo se da je Šarping primio na svoj račun 140 000 maraka od najmoćnijeg agenta za politički PR u Nemačkoj, Morica Huncingera - 80 000 kao predujam za rukopis koji nije nikada napisan, a 60 000 za tri govora koja je ministar odbrane održao kao gost agenta koji je, opet, poznat i kao uspešan lobista za industriju oružja.

Afera je na kratko vreme široj javnosti u Nemačkoj dozvolila da malo bolje nasluti šta se dešava u sivoj zoni između kapitala i politike, u kojoj PR agenti kao Moric Huncinger drže konce u ruci i samo time zarađuju nemale pare. A Huncinger je jedan od nemačkih pionira u tom biznisu, njegova agencija "Hunzinger Information AG" je među deset vodećih PR firmi u Nemačkoj i obuhvata kao holding pored PR firme jednu od vodećih svetskih foto-agencija "Action press" i poznat i institut za istraživanje javnog mnjenja "Infas".

Huncingerova kartoteka za kontakte sadrži 67.000 relevantnih imena ljudi sa svih nivoa privrede, politike, državne administracije i medija. Kroz upravni odbor Huncingerove firme su prošli bivši nemački ministri, generali, direktori tajnih službi, medijski moćnici, direktori koncerna. Među njegovim bivšim i sadašnjim klijentima se nalaze Bil Gejts, Bertelsman, Svoč, Lufthanza, Manesman, Soni, Simens, Mercedes, BMNj, rumunski predsednik Emil Konstantinesku, austrijski kancelar Volfgang Šisel, hrvatski liberal Dražen Budiša, libijski vođa Muamer el-Gadafi, proizvođači oružja, trgovci oružja, pet saveznih ministarstava i - pokojni srpski premijer Zoran Đinđić.
"Imate firmu na ratnom području i bojite se da će je NATO bombardovati?", pitao je jednom novinar uglednog lista "Ziddojče cajtung" samo retorički i dao odmah odgovor: "To nije problem za gospodina levo u smeđem kaputu. Moric Huncinger je najuticajniji čovek u pozadini nemačke politike." Tako je, na primer, "Tehnogas" u Beogradu sačuvan od NATO bombardovanja, jer je Huncinger u ime nemačkog vlasnika "Meser-Grishajm" zamolio Šarpinga i nemačkog NATO generala Klausa Rajnharda da ne biraju taj cilj. I oni su ga poslušali.

Za Zorana Đinđića je PR Napoleon iz Frankfurta, kako neki Huncingera zovu, prema sopstvenim rečima bio vezan ne samo poslovno nego i prijateljski. U aprilu 1998. godine Huncinger poklanja opozicionaru Đinđiću blindirani audi B6 radi bolje zaštite, u maju 1999. godine on svom srpskom prijatelju organizuje turneju po Evropi radi podrške NATO bombardovanja (na kojoj je ovoga pratio Milo Đukanović).

Tokom 2000. godine Huncinger pojačano promoviše Đinđića u nemačkoj javnosti, vodi ga u kabinete nemačkih ministarstava i pomaže predizbornu kampanju budućeg srpskog premijera, da bi u decembru iste godine u Beogradu slavio pobedu svog klijenta i prijatelja. Kasnije će Huncinger u svom godišnjem izveštaju tvrditi da je DOS postao poznat u svetu zahvaljujući - njemu.

Huncinger je aktivan član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i obožavatelj bivšeg nemačkog kancelara Kola, ali ima klijente iz svih nemačkih partija osim desničarske Ronalda Šila koga apsolutno ne voli. Kao vernik i katolik se zalagao da Katolička crkva bude aktivnija u Srbiji i obezbedio je dolazak papinog izaslanika biskupa Kordesa u Beograd u junu 2001. godine. Šarpinga je pratio na Kosovo kada je ovaj posetio nemačke trupe, a izdao je knjigu generala Rajnharda o KFOR-u ("KFOR - Vojne snage za mir. Dnevnik nemačkog komandanta za Kosovo"), koju su u Huncingerovim prostorijama promovisali bivši šef UNMIK-a, Bernar Kušner i bivši nemački predsednik Rihard fon Vajceker.

Sredinom marta je Huncinger boravio u Beogradu povodom godišnjice smrti srpskog premijera i prijatelja. Dolaziće opet u Srbiju, kaže on neodređeno za Korene.

nazad na naslovnu vrh strane  
početna | arhiva | redakcija | kontakt | vaša pisma | linkovi | između dva broja