www.koreni.net
početna
arhiva
redakcija
kontakt
vaša pisma
linkovi
USDE
da li je baš tako
zaboravi ako možeš
između dva broja

Ovo pismo je glavni urednik Korena, dok je boravila u Nemačkoj, dobila elektronskom poštom 18. marta iz Beograda od studenta Bogoslovije Petra Petkovića:

Draga Miro,

ne znam odakle da počnem, ne znam šta da ti kažem. Situacija je više nego dramatična, na Kosmetu je rat, nezapamčeni teror i genocid nad nedužnim srpskim narodom.

Sinoć sam odmah izašao i prisustvovao mirnim demonstracijama. Kasnije je jedna grupa huligana iskoristila emotivni šok naroda, za divljačko ponašanje koje je kulminiralo paljenjem Bajrakli dzamije u Gospodar Jevremovoj ulici. Policija nije napravila dobru procenu, te nedovoljan broj policajaca nije uspeo da spreči grupu huligana da zapali džamiju. Tada je došao i mitropolit Amfilohije i onda je nas nekoliko studenata rame uz rame sa mitropolitom išao da obuzdamo masu. Jer u jednom trenutku sve je izmaklo kontroli, te je samo veliki duhovni autoritet to mogao zaustaviti - a to su patrijarh Pavle i Mitropolit Amfilohije. Tada su automobili goreli, zgrade gorele u centru Beograda. To nije dobro što su uradili ali i crkva i država su osudili ovaj čin i time se ogradili od huligana i ogradili stav Srbije, da ne ispadne da su različiti u Srbiji nepoželjni, mudra odluka je mnogo oštriji mač no usijana glava.

To sam hteo prvo da ti kažem, jer ovo o čemu ti pišem - srce mi se kida. Zapalili su nam Bogorodicu Ljevišku iz 14. veka, Svete Arhangele, zadužbinu kralja Milutina, Crkvu Sv. Spasa, Crkvu Sv. Nikole iz Prištine. Granatiran je manastir Visoki Dečani iz 14. veka, noćas preti opasnost čuvenij Pećkoj Patrijaršiji bez koje definitivno gubimo nacionalni identitet. U opasnosti je i Milutinova Gračanica. Sve ove svetinje su pod zaštitom Uneska ali slaba je vajda od toga. Što Šiptar nameri da uradi to i uradi.

Danas su održani studentski protesti, a oko 16. sati Patrijarh je predvodio litiju sa celom vladom da drži moleban za spas naroda ispred hrama Svetog Save. Svi su plakali i molili se Bogu. Kada je sve završeno izašao je Koštunica i tada je održao govor kao nikada do sada, to nije bio onaj smireni Koštunica, punim grlom je govorio da po cenu života ne damo Kosmet. Da bez njega smo niko i ništa, da su kroz vekove Srbi držali Kosmet kao srce Srbije i tako će i biti.

Dok ti ovo pišem gori manastir Dević, monahinje i starice su evakuisane, jedan sveštenik je kidnapovan, o mnogim Srbima se ništa ne zna. KOLJU NAM NAROD! Ne zna se ništa šta je sa moštima SV. Joanikija Devićkog, našeg jednog od najvećih svetitelja. Pitanje je kako će taj mučenicki narod noćas izdržati. Sutra u 12 cela Srbija izlazi na ulice. Vlada je pozvala građane da prestanu da rade, škole prestaju da rade. Vidiš, CNN objavljuje laž, samo govore o spaljenim džamijama u Beogradu, samo nam BOG može pomoći.

Sveti kosovsko-metohijski mučenici molite Boga za nas, sveti Savo moli Boga za svoj narod!

Petar

nazad na naslovnu vrh strane  
početna | arhiva | redakcija | kontakt | vaša pisma | linkovi | između dva broja